• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Studentenbende

Leren, ontwikkelen en vernieuwen zijn belangrijke thema’s bij Cello. En wie kun je nu beter vragen om hun nieuwsgierigheid en onderzoeksvaardigheden in te zetten dan studenten. Daarom is de Studentenbende opgezet. Bij de Studentenbende werken studenten van diverse opleidingen aan een eigen opdracht. We streven altijd naar het verbeteren van de dagelijkse zorg en dragen bij aan een goed leven van de cliënt. Zo hebben onze studenten een uitdagende, interessante en maatschappelijk relevante stageplek.

 

Elk jaar starten er ongeveer 25 studenten. Op maandagochtend start de Studentenbende samen op. Op deze manier is er ruimte om samen op te trekken en om hen de begeleiding rondom hun onderzoek te bieden. In het programma is ruimte om te brainstormen, de voortgang te bespreken. Er worden workshops en masterclasses gegeven en collega’s van Cello vertellen over hun werk en delen kennis, waardoor studenten een netwerk kunnen opbouwen.

 

Hieronder lees je het verhaal van drie studenten, Britt, Stan en Sophie, die afgelopen schooljaar bij Cello hun onderzoeksopdracht hebben gedaan. Ook vertelt Maud Bloemendal, projectmedewerker innovatie bij de Studentenbende, over de waarde van studenten voor Cello en de aansluiting met innovatie. De studenten kijken met veel plezier terug op hun tijd bij Cello en delen dit graag!

 

 

Britt, 4e jaars student Mens&Techniek aan de Avans Hogeschool in Breda. 

 

“Binnen Cello heb ik onderzocht hoe QR-codes kunnen bijdragen aan de ondersteuning van zorgprofessionals, met als doel het verhogen van de kwaliteit van zorg en/of het werkplezier.

Uiteindelijk is er een mooi adviesplan ontstaan. De zorgmedewerkers die de QR-codes hebben getest gaven aan dat zij door de codes beter hun werk kunnen uitvoeren. Het is een snelle en effectieve manier geworden om snel iets te controleren bij twijfel of om informatie te verkrijgen. Het is leuk om te zien dat Cello de projecten van stagiaires ook daadwerkelijk doorvoert. Zo zijn alle maanden hard werken niet voor niets geweest.

 

Ik had nog geen onderzoek gedaan binnen de gehandicaptenzorg, alleen binnen de ouderenzorg. Daarom was ik erg nieuwsgierig naar de verschillen. Wat mij meteen opviel, was de bereidheid van de zorgmedewerkers om mij te helpen, iedereen stond hiervoor open. Door middel van de Studentenbende kon ik makkelijk in contact komen met andere stagiaires en ik vond het nuttig om gesprekken met de ervaringsdeskundigen en verwanten bij te mogen wonen. Én het was altijd heel gezellig!

 

De mooiste ervaring tijdens mijn onderzoeksperiode was het meelopen op de zorglocaties. Om te zien en horen hoe trots medewerkers en cliënten op hun werk- en woonplek zijn heeft indruk gemaakt. Zo heb ik het nog niet eerder bij andere zorginstellingen meegemaakt.

 

Ik zou Cello zeker aanbevelen als stageplek! Ik voelde mezelf echt gezien, gehoord en gewaardeerd. Ik heb de ruimte gevoeld om te leren en uit te proberen. Deze stage heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

 

Stan, student Master Positive Psychology and well-being aan de Tilburg University

 

“Hoe communiceer ik op een effectieve manier met mensen die communicatief minder sterk zijn dan dat ik ben, daar was ik nieuwsgierig naar. Ik vond dit best spannend in het begin. Bij mijn eerste interview met een cliënt heb ik lang nagedacht over de strategie die ik zou gaan toepassen. Dit omdat ik de cliënt gerust wilde stellen en haar de ruimte wilde geven om de waardevolle ervaringen, ambities en problemen met mij te delen. Uiteindelijk ging dit eigenlijk heel makkelijk, als ik maar de connectie met ze aanging.

 

Ik heb onderzoek gedaan naar de manier waarop cliënten met een licht verstandelijke beperking( LVB) kunnen worden betrokken bij de zorg voor zwaarder beperkte cliënten (EVB/EMB). Mijn inzichten kunnen Cello gaan helpen om de druk op het zorgpersoneel te verminderen en de tevredenheid onder zowel cliënten als medewerkers te vergroten.

 

Mijn visie op de gehandicaptenzorg is door dit onderzoek zeker veranderd. Ik had het idee dat het vooral om fysieke zorg ging. Door mijn onderzoek heb ik geleerd dat goede zorg veel meer is dan dat. Het draait ook om het bevorderen van zelfstandigheid, persoonlijke groei, en sociale contacten voor cliënten. Dit besef heeft mijn waardering voor het werk in de gehandicaptenzorg heel erg vergroot. 

 

Mijn mooiste ervaring was denk ik het bedrijfsbezoek bij Eygenweg. Ik vond het heel mooi om te zien hoe mijn onderzoek er in de praktijk uit zou kunnen zien en hoe zinvol het is voor zowel de LVB cliënten als voor de EMB/EVB cliënten. 

 

Mijn stage bij Cello heeft niet alleen mijn kennis en vaardigheden vergroot, maar ook mijn kijk op de gehandicaptenzorg veranderd. Ik kijk met trots terug op mijn tijd bij Cello en zou deze organisatie zeker aanraden aan andere studenten die op zoek zijn naar een leerzame en betekenisvolle stage!”

 

Sophie, 4e jaars student Toegepaste Psychologie aan de Fontys Hogeschool Eindhoven.

 

“Cello streeft naar een mooi, goed en betekenisvol leven voor mensen met een beperking. Deze visie sprak mij enorm aan en ik wilde hier dan ook graag mijn steentje aan bijdragen tijdens mijn onderzoeksperiode. 

 

Mijn onderzoek ging over de bewustwording onder zorgmedewerkers over het thema eigen regie bij cliënten met een ernstig, matig of licht verstandelijke beperking. Mijn interventie, oftewel ‘Expeditie Eigen Regie’ was een reflecterende, interactieve en speelse gesprekstool die bijgedragen heeft aan het stimuleren van open gesprekken en het gezamenlijk verkennen van het thema eigen regie. 

 

Dit onderzoek heeft mijn visie op de gehandicaptenzorg erg veranderd. De passie van de zorgmedewerkers voor hun werk en hun toewijding aan de cliënten maakte een hele diepe indruk op mij. Ik heb enorm veel respect en waardering voor hen gekregen en wil dan ook een hele diepe buiging maken en mijn bewondering uitspreken. 

 

Mijn mooiste ervaring is toch wel het warme welkom bij dagbestedingslocatie DITO. Deze zorgmedewerkers hebben ervoor gezorgd dat ik mijn enthousiasme en motivatie heb vastgehouden en mijn onderzoek tot een mooi en waardevol einde heb weten te brengen. Ook binnen de Studentenbende heb ik veel geleerd op het gebied van onderzoek doen, maar ook over Cello. De wekelijkse meeting bood de mogelijkheid om vragen te stellen of te sparren met andere studenten wanneer ik vastliep. Erg fijn!

 

Als je als student een concreet vraagstuk hebt en weet wat je moet gaan onderzoeken, zou ik Cello zeker aanraden als stageplek. Zij bieden een divers palet aan expertise, kennis, ervaring en de juiste begeleiding die enorm waardevol en helpend zijn.”

 

Maud Bloemendal, projectmedewerker innovatie bij de Studentenbende

 

“Zelf heb ik verschillende onderzoeken uitgevoerd tijdens mijn studieperiode bij Cello. Ondertussen ben ik alweer anderhalf jaar werkzaam bij de Studentenbende. Omdat ik zelf goed weet hoe het is om af te studeren en wat daar allemaal bij komt kijken, is het fijn om nu andere studenten met hun onderzoeken te kunnen begeleiden. Daarbij is het mooi om in gesprek met studenten te onderzoeken welke thema’s hen inspireren en motiveren om (vaak) hun laatste (half)jaar mee bezig te zijn. En vanuit daar een match maken wat voor Cello, cliënten en medewerkers belangrijk is.

Een goed leven voor de cliënt en het hebben van werkplezier voor de medewerkers is waar wij bij Cello voor staan. We innoveren om de alledaagse zorg beter, leuker, slimmer en efficiënter te maken. Dit doen we door, waar mogelijk, gebruik te maken van zorgtechnologie en het werk op een andere manier te doen. De onderzoeksvragen van de studenten sluiten hierbij aan. Deze resultaten, interventies en bevindingen worden uitgevoerd en meegenomen in het dagelijkse werk, maar worden ook doorontwikkeld. 

De Studentenbende is een krachtig netwerk vanwege de grote diversiteit aan opleidingen, werkplekken en vraagstukken. Studenten zorgen ervoor dat we kritisch blijven kijken, maar ook vernieuwend denken. De bijdrage van studenten wordt in teams binnen Cello als zeer waardevol en vaak ook vernieuwend ervaren. Het is super fijn om met studenten samen te mogen en kunnen werken!”