• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Speltherapie

Mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand kunnen hun gevoelens, angsten en zorgen vaak moeilijker in woorden uitdrukken. Wanneer je je ervaringen niet uitspreekt of niet goed kunt verwerken, kom je ‘in de knel’. Dat kan gebeuren als een ervaring te heftig of ingewikkeld voor je is. Dat kan bijvoorbeeld een scheiding zijn, een verlieservaring, pesten of ziekenhuisopname.

emoties

Dit kan zich uiten in prikkelbaar zijn, huilen of boos zijn, teruggetrokken zijn, bedplassen en faalangst. Maar ook in klachten als buikpijn of hoofdpijn, moeite met slapen of angstig dromen, heel veel of juist weinig eten.

 

Als praten of het uiten van je gevoelens lastig is, kan speltherapie helpen. De therapeut gebruikt het spel als middel om de cliënt beter te begrijpen en te helpen om zich verder te ontwikkelen. Wat de cliënt niet met woorden kan zeggen kan hij wel in spel laten zien.

 

Voor wie?

Speltherapie is bedoeld voor cliënten met een ontwikkelingsleeftijd van 3 – 12 jaar, die vastlopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Therapeutisch spel geeft inzicht in hun gedachten en gevoelens. Vanuit dit begrip kunnen zij zich verder ontwikkelen.

 

Hoe werkt speltherapie?

Bij speltherapie gebruiken we spelmateriaal, waarmee de cliënt op een veilige manier emoties kan uiten of kan laten zien. Gevoelens van verdriet, angst of boosheid kunnen zo opnieuw worden herbeleefd en verwerkt. De speltherapeut ondersteunt door mee te leven, mee te spelen en ‘woorden’ aan het spel te geven.

 

20221129_084813

 

Door samen te ontdekken welke emoties er zijn en waarom ze zo moeilijk verwerkt worden, ontstaat er inzicht en kan er geoefend worden in nieuw gedrag. Zo groeit de cliënt.

 

Speltherapie aanvragen

Een aanvraag voor speltherapie verloopt via Zorgwijzer. De frontoffice is van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 9 en 12 uur via

T (088) 345 11 11

E zorgwijzer@cello-zorg.nl