• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Zo bouwt Cingel 15 aan hun team. Trotse collega’s vertellen.

Elke dag aan de slag voor het welzijn en geluk van onze cliënten. Vanuit verbinding, betrokkenheid, positiviteit en energie. Dát is de ambitie van het team van Cingel 15. Maar deze manier van werken is niet altijd vanzelfsprekend. Daarom besloot dit team samen met gedragskundigen en MZD-er eerder dit jaar dat het tijd was om een andere koers te gaan varen. Onlangs ontmoetten ze elkaar voor een teamdag, waarbij ze samen aan de slag gingen met de vraag ‘Waar staat Cingel 15 voor en wat hebben we hierin van elkaar nodig?’ 


MZD-er Rick van de Wiel vertelt: “De veranderende- en complexe maatschappij is van invloed op het welzijn van onze cliënten maar ook voor de teamleden. Zorgland is enorm veranderd en dit komt niet altijd ten goede voor de zorg en keuzes die worden gemaakt. Ook team Cingel 15 heeft de afgelopen jaren te maken gehad met deze veranderingen en verwarrende tijd. Maar om er samen -cliënten, verwanten en team- doorheen te komen is een teamdag gepland. Om dan gezamenlijk uit het ad hoc gevoel te komen en verder te gaan bouwen vanuit perspectief, de methodische jaarcyclus en vooral enthousiasme.” 

 

Van theorie naar praktijk

De teamdag vond plaats bij de Guldenberg in Helvoirt. De wens van het team was om aan het eind van de dag antwoord te kunnen geven op de vraag ‘Waar staat Cingel 15 voor en wat hebben we hierin van elkaar nodig?’ De dag begon met een educatief deel, getiteld ‘Wie zijn onze bewoners’? Daarover zegt Rick: “Dit deel was voor velen erg verhelderend. De fasen van Došen (emotionele ontwikkeling vanuit het basiszorgprogramma) konden we gelijk in de praktijk brengen. Dat deden we door onze bewoners op een A3 in de juiste fase te plaatsen en vervolgens aan elkaar uit te leggen waarom we deze keuze hadden gemaakt. Zodoende zetten we theorie meteen om in praktijk. Nieuwe inzichten ontstonden en samen zien we onze bewoners nu door een andere bril.” 

 

Elkaar beter leren kennen

‘s Middags ging het team aan de slag met de vraag ‘Wie zijn wij?’. Ze maakten hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Tijdens dit proces leerden de collega’s elkaar weer van een heel andere kant kennen. Er was ruimte voor serieuze en kwetsbare gesprekken, maar in- en ontspanning wisselden elkaar mooi af. Rick: “Samen squatten, rondje wandelen, lunch met een ‘lopend buffet’ en een muzikale activiteit ter afsluiting.” Het team laat weten dat ze terugkijken op een fijne dag, die zeker een vervolg mag krijgen. Eén van de collega’s zegt: “In maart 2020 ben ik begonnen met werken op Cingel 15 en nu pas kan ik zeggen dat ik mijn collega’s écht heb leren kennen. We gaan samen bouwen we aan een enthousiaste, professionele en vooral lerende woonvoorziening.”