• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

“Precies dat is de Kracht van kleding: samen ontdekken hoe kleding zorgt dat je je fijn voelt en duidelijk kunt maken wat je belangrijk vindt.”

Bij Cello dagen we onszelf uit. We kijken iedere dag hoe we de zorg en het goede leven van onze cliënten nog beter en leuker kunnen maken. De Kracht van kleding is één van de innovaties die hieraan bijdraagt. We delen graag wat voor mooie momenten we ervaren. En wat de Kracht van kleding doet.

 

 

Wat trek je aan vandaag?

Je staat op en trekt je lievelingstrui aan. Je kijkt nog even in de spiegel. De fijne trui met bloemenmotief zorgt dat je met een glimlach naar je werk vertrekt. Je hebt vandaag een belangrijk gesprek met een cliënt. Het gaat over iets wat ze moeilijk vindt en waar ze de afgelopen tijd tegenaan loopt. Je weet zeker dat het helemaal goed komt en dat jullie samen een oplossing vinden. Toch loopt het gesprek niet helemaal lekker. Je komt er nog niet achter wat er aan de hand is.

 

De impact van jouw kledingkeuze

Anke Bremmer, Projectleider van De Kracht van kleding, vertelt dat een cliënt tijdens een workshop een moodboard maakt. Het valt haar op dat zij rustige motieven uitkiest en ze stelt hierover een paar vragen. En dan komt het, de cliënt vindt drukke motieven heel mooi, maar vindt het moeilijk om iemand aan te kijken die zo’n motief draagt. “Daar heb ik dus nooit bij stil gestaan. Wanneer ik nu een belangrijk gesprek met haar voer, zorg ik dat ik geen druk motiefje draag. Zo help ik haar alleen al door mijn kledingkeuze.” Precies dat is de Kracht van kleding! Samen ontdekken hoe kleding zorgt dat jij je fijn voelt, kunt duidelijk maken wat je belangrijk vindt en hoe je elkaar hierin vindt.

 

De koffer

In het voorjaar van 2021 startten we binnen Cello met De Kracht van kleding pilot. Samen met initiatiefnemer Mayke Bremmers van Dresscase en een groep enthousiastelingen keken we hoe de Kracht van kleding werkt binnen onze organisatie. Door vragen te stellen, te verbinden en verder te kijken. En wat zijn daar mooie dingen uitgekomen. Zo ontwikkelden we samen met Mayke verschillende werkvormen om de Kracht van kleding te ervaren. De koffer met kletskaarten, moodboards en inspirerende hulpmaterialen is er hier één van. Met deze koffer heb je alles bij de hand om in gesprek te gaan. Dit kan altijd en overal. Op de woning, tijdens de dagbesteding of in de vrije tijd. Of tijdens een teambespreking of een gesprek met familie. De inspiratiekaart uit de koffer staat vol met vragen over de verschillende thema’s; hoe zit, voelt en staat de kleding. Deze helpt je op weg. Ook de kleuren- of stoffenwaaier is een goed begin voor een gesprek. Want het is heel fijn om te weten dat die ene cliënt een hekel heeft aan ribstof, omdat het zo raar aanvoelt. De kletskaarten zijn om echt met elkaar in gesprek te gaan en zijn ook onderverdeeld in thema’s. Hierop staan stellingen waarmee je het gesprek kunt starten, zoals ‘het liefst draag ik dag en nacht een joggingbroek, maar dat mag ik niet van de begeleiding’.

 

Verbinding en meer zelfvertrouwen

Een cliënt volgt een cursus klokkijken en wil graag een horloge. Tijdens een Kracht van kleding sessie lukt het hem om zijn wens duidelijk te maken. Er schittert een prachtig horloge op zijn moodboard. Anke vertelt dat ze een moodboard graag delen met familie. “Zo betrekken we ze erbij, wordt duidelijk wat de familiewaarden zijn en kunnen we uitzoeken hoe we elkaar hierin kunnen vinden. Zo voelt de cliënt en zijn omgeving zich gesteund en gezien.” Ook in dit geval is het een win-winsituatie. De cliënt laat vol trots aan zijn moeder zien hoe goed hij al kan klokkijken. Ook kan hij zijn wens voor een horloge duidelijk maken. Wanneer Anke hem de volgende keer ziet, laat hij stralend zijn nieuwe horloge zien. Het is duidelijk, de Kracht van kleding werkt. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen bij cliënten. Ook brengt het nog meer verbinding binnen de gouden driehoek, bestaande uit cliënt, familie en begeleiding.

 

Aanleiding voor een goed gesprek

Maud was als stagiaire betrokken bij de pilot en zag met eigen ogen hoe door De Kracht van kleding gesprekken ontstonden. “Het helpt bij het begrijpen van elkaars perspectieven. Waarom doen we het zo en kan het misschien op een andere manier die we allemaal fijn vinden. Het zorgt voor verbinding.” Ze vertelt over een cliënt die tijdens een sessie duidelijk aangeeft wat ze fijn vindt. “Haar moeder is overleden. Ze zochten altijd samen kleding uit voor de volgende dag en legde dit klaar. Ze wil dit graag weer doen om een beetje hetzelfde gevoel te hebben. Hier is naar geluisterd. Ze vindt het heel fijn om nu samen met de begeleiding kleding uit te kiezen.” Anke vult aan “Door het gesprek te voeren, kun je als familie aangeven wat je belangrijk vindt. Wat jij als cliënt graag wilt en hoe dit voor jou als begeleider fijn werkt”. Oftewel, we doen het samen. En: jij en je netwerk staan voorop.

 

Aan de slag

Zin om met zo’n koffer aan de slag te gaan? Moodboards maken, gesprekken aan de hand van kletskaarten, sessies met familie.  Dit kan Anke voor je doen:

 

  • Neem contact op met Anke om samen de Kracht van kleding te bespreken en ontdek de koffer.
  • Of vraag haar een keer langs te komen tijdens een teamvergadering.
  • Of doorloop een heel traject samen met één van de projectleiders.
  • Of je kiest voor een challenge, waarbij Anke helpt met de opstart en je het daarna verder oppakt.

 

Mogelijkheden genoeg!
Neem gerust contact op met Anke Bremmer, projectleider van de Kracht van kleding via abremmer@cello-zorg.nl.