• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Oog voor kleine signalen

Lotte en Lisa werken samen op kindcentrum De Elzengaard. De kinderen in hun groep hebben veel structuur, duidelijkheid en intensieve begeleiding nodig. En dat biedt het tweetal met veel plezier. Lotte: “Ik kan hier écht van betekenis zijn.”

 

“Wij werken in een structuurgroep. Dat is een groep die bedoeld is voor kinderen die op dit moment geen passende plek kunnen vinden binnen een vorm van onderwijs. De meeste kinderen hebben de diagnose autisme,” legt Lisa uit.
Maar wie denkt dat De Elzengaard zich laat vergelijken met een kinderdagverblijf, ziet het verkeerd.

Lotte: “De Elzengaard is een orthopedagogisch kindcentrum, waar we dagbehandeling bieden. Dit betekent dat elk kind een eigen zorgplan heeft met persoonlijke ontwikkeldoelen. Die doelen zijn vaak klein en zo brengen we de kinderen stap-voor-stap verder in hun zelfredzaamheid. Als een kind bijvoorbeeld dankzij ons leert zijn eigen sokken aan te doen, word ik oprecht blij.”

 

Samen doen

Lotte en Lisa overleggen veel met elkaar en ook met gedragsdeskundigen en therapeuten. “Samen bekijken we hoe we de kinderen in kleine stapjes verder kunnen helpen in hun ontwikkeling”, aldus Lisa. “Een aantal kinderen krijgt een-op-een begeleiding. Sommigen hebben dit nodig.”

Lotte vult aan: “Wij bieden de kinderen een fijne en rustige plek. En werken aan de ontwikkeldoelen die we samen met de ouders hebben bepaald. Kleine dingen als een beker op het aanrecht zetten, is voor deze kinderen al een grote stap.”

Omdat praten voor de kinderen van de structuurgroep moeilijk is, maken Lisa en Lotte gebruik van ondersteunende communicatiemiddelen. Lisa: “We gebruiken foto’s en pictogrammen en een aantal kinderen heeft een IPad om te communiceren. Hierop kunnen ze aanwijzen wat ze willen of bedoelen.”

 

Over groei en ervaring

Lisa en Lotte hebben al flink wat vlieguren in de zorg gemaakt. Lotte: “Ik begon als stagiair verpleegkunde bij Cello en heb 8 jaar op verschillende groepen van De Binckhorst gewerkt. Sinds oktober 2022 werk ik op De Elzengaard.”

 

Ook Lisa kwam als stagiair binnen. “Ik wilde heel graag met kinderen werken en heb bij De Elzengaard op verschillende groepen stage gelopen. Daarna verving ik een collega die zwangerschapsverlof had. Omdat er daarna geen functie voor mij beschikbaar was, maakte ik de overstap naar een andere zorgorganisatie. En ook heb ik als gastouder gewerkt. Maar ik ben De Elzengaard altijd blijven volgen en toen er in 2022 een vacature was, solliciteerde ik en kon ik beginnen. Ik zit hier écht op mijn plek.”

 

Wat Lotte het fijnste vindt van haar werk, is dat ze van betekenis is. “Ik heb oog voor kleine signalen en als ik hierdoor iets voor elkaar krijg of juist iets voorkom, maakt dat mijn dag.”

Lisa: “Ik ben trots op ontwikkeling die de kinderen hier doormaken. Dat ik een bijdrage lever aan hun toekomst en het pad dat zij gaan bewandelen vind ik heel eervol.”