• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Hier werken we elke dag aan: op weg naar meer zelfstandigheid

Charlotte Hendriks begeleidt samen met haar collega’s van Kind, Gezin & Jeugd kinderen en ouders met opvoedvragen in de thuissituatie. Ryan is één van de jongeren die zij ondersteunt. Ryan wil graag zelfstandiger worden en zichzelf verder ontwikkelen. Samen met Charlotte reist hij met de bus. Hierbij onderzoekt hij wat daar allemaal bij komt kijken. Ryan leert veel, waaronder doorzetten als het moeilijk is.

 

“We gaan met de bus naar Veghel om mijn moeder bezoeken.” Aan het woord is Ryan van 16 jaar. Samen met Charlotte wacht hij in de Bossche wijk Orthen op de bus. “Dit is de eerste keer dat we deze busreis maken. We doen dit als training, zodat ik later zelfstandig met de bus naar mijn moeder kan. Of ik het spannend vind? Nee hoor, ik vind het heel leuk om dit te oefenen.”

Ryan is één van de jongeren die Charlotte begeleidt. “Ik ondersteun hem bij het ontwikkelen van zijn zelfstandigheid en zijn persoonlijke groei”, licht de ambulant begeleider toe. “De busreis die we nu maken, is hier onderdeel van. Ryan woont al een aantal jaren bij zijn pleegouders, maar wil ook graag op bezoek bij zijn moeder. Omdat hij na een turbulente jeugd een veilige basis heeft gevonden, is dit een goed moment. Daarnaast heeft Ryan de wil zich te ontwikkelen.”

Dit blijkt treffend uit de busreis, waar Ryan zijn eigen dagkaart koopt en onderzoekt in welke bus hij en Charlotte moeten stappen op het centrale busstation 

“Ik leer veel tijdens de momenten dat Charlotte mij begeleidt. In het begin waren we veel bezig met het leren kennen van mijn eigen ik. Dit hoort bij zelfstandig worden”, vertelt Ryan. “Ik heb een goede klik met Charlotte, we maken veel lol. En ze leert me veel. Zo lukt het me nu beter naar mezelf te luisteren en mezelf te blijven. En ik leerde doorzetten, ook als het moeilijk is.”

 

Netwerk

Mooie complimenten voor Charlotte, die haar werk bij Cello al elf jaar met veel plezier doet. “Tijdens een stage bij MEE, jaren geleden, kwam ik voor het eerst in contact met mensen met een beperking. In een later stadium werkte ik op een woongroep met kinderen met een beperking en een moeilijke thuissituatie. Ik miste daar het contact met ouders en wilde graag in een meer preventieve setting werken. Na een aantal omzwervingen kwam ik bij Cello terecht in het team Kind, Gezin & Jeugd.”

 

In dit team is de samenwerking tussen ouders, kind en begeleider heel belangrijk. “Ik werk met kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar én hun ouders bij de opvoedvragen die zij hebben”, aldus Charlotte. Ryan vult aan: “Charlotte heeft contact met mijn pleegouders. Ze komt bij mij thuis en dan hebben we vaak met vieren een gesprek. Ze helpt mijn pleegouders én mij. Ik leer veel van Charlotte door te oefenen. Ik zou andere cliënten ook adviseren hulp in te zetten. Het helpt mij in ieder geval écht verder.”

 

Veilige start

De coaching die Charlotte biedt is soms langdurend en andere trajecten zijn wat korter.  Ze vervolgt: “Cliënten willen net als ieder ander zo normaal mogelijk meedraaien in de maatschappij. Het is mijn taak te kijken naar wat wél kan en me te richten op competenties.”

Maar voor je zover is, is het volgens Charlotte belangrijk een connectie te krijgen met de cliënt. “Kijk naar de persoon die je tegenover je hebt. Vind samen een passende samenwerking en ga pas verder als deze er is. En verder: sta open voor wat de ander aangeeft. Want dát is je vertrekpunt.”