• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Het kind staat centraal

De gespecialiseerde medewerkers van Cello’s Kind, Gezin & Jeugd begeleiden kinderen en ouders in een schoolse omgeving en thuis. Hoe de ondersteuning eruit ziet, is voor elk kind en in ieder gezin anders. Arnet van der Zanden werkt als persoonlijk ambulant begeleider in gezinnen en biedt hulp bij ontwikkeling en opvoeding.
 

 

We doen het samen

“Voordat wij écht in een gezin aan het werk kunnen, zijn er vaak al meerdere gesprekken of observaties geweest”, vertelt Arnet. “We moeten eerst weten hóe we het gezin kunnen helpen en welke behoefte of vraag er is. Als we aan de slag gaan, werken we samen met de ouders, het kind én het hele gezin.”

 

“Onze ondersteuning wordt gevraagd bij allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld als een kind autisme heeft en ouders beter willen inspelen op het gedrag dat zij zien. Ook kunnen we helpen wanneer ouders zelf of samen met school van alles hebben geprobeerd om het kind te begrijpen. En soms spelen er in een gezin meerdere problemen tegelijk. Behalve over opvoeding en ontwikkeling gaat het dan om vragen die er liggen op het gebied van gezondheid, financiën, woon- en leefomstandigheden en sociale contacten.”

 

Jongeren

“Een andere tak van onze ondersteuning richt zich op jongeren. Zij zitten met vragen als hoe maak ik vrienden, hoe vind ik aansluiting, hoe vul ik mijn vrije tijd op een goede manier in? Bij die doelgroep, die volop pubert, speelt ook het onderwerp seksualiteit. Wij verkennen samen met de jongere de vraag en geven richting. Daar betrekken we ook ouders bij.”

 

Doen wat nodig is

“Afhankelijk van het gezin en de situatie waarin ik terecht kom en de vragen die er zijn, doe ik wat nodig is. Altijd in overleg met het kind, de ouders, hun netwerk en eventueel met andere hulpverleners die betrokken zijn.”

 

“Om mijn werk goed te kunnen doen, is het belangrijk dat ik het kind centraal zet. En tegelijkertijd het grote geheel goed blijf zien en de doelen waaraan we werken. Dat alles in balans houden. En verder vind ik het belangrijk om duidelijk te zijn over wat ik kan betekenen en ook te benoemen wat ik niet voor het gezin ga doen. Ik heb prachtig werk!”