• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Eenzaamheid: iedereen ervaart dat op zijn eigen manier

Tijdens de Prokkelweek in juni werd gestimuleerd dat mensen met en zonder beperking elkaar ontmoeten, samen een activiteit ondernemen en daardoor meer begrip hebben voor elkaar. Samen met Rosita en Jeroen ging Robin tijdens de Prokkelweek naar het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Daar deden ze mee aan een bijeenkomst over eenzaamheid. Robin vertelt over zijn ervaringen:

“We begonnen de dag met een ‘over de streep’ opdracht waarbij stellingen over eenzaamheid werden besproken. Minister Conny Helder (VVD) deed ook een half uur mee. Na de lunch kregen we een rondleiding door het gebouw. Waarbij we een kijkje mochten nemen in de werkkamer van minister Ernst Kuipers (D66). We sloten de dag af met een rondetafelgesprek over eenzaamheid met cliënten van andere zorgorganisaties en ambtenaren van VWS.”

“Er is een groot taboe op het onderwerp eenzaamheid. Mensen praten daar niet zo gemakkelijk over. Door er op het ministerie over mee te praten, willen we aan de ene kant dat erover praten gemakkelijker wordt. Aan de andere kant hopen en denken we dat door er over te praten ambtenaren tot andere inzichten kunnen brengen.”

“Wat me het meest is bijgebleven is dat ambtenaren hun best doen om het voor iedereen zo goed mogelijk proberen te doen. En dat eenzaamheid door iedereen anders ervaren wordt.

Bovendien was het leuk dat minister Conny Helder de tijd heeft genomen om mee te doen. Politiek interesseert mij. Dus dan is het fijn om eens een minister in het echt te ontmoeten.”

“Als ervaringsdeskundige zijn we gewend om het voortouw te nemen met opdrachten. Al vond ik het deze keer best spannend om voor een groep de ‘over de streep’ opdracht te doen. Ook mocht ik het rondetafelgesprek voorzitten. Ik kan dat heel goed, maar omdat het nu met een groep vreemden was en buiten Cello vond ik het spannend. Toch is het goed gelukt. Daar ben ik trots op.”