• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

“Deze jongeren zijn zo puur”

Enthousiast, vrolijk én muzikaal. Die drie woorden omschrijven persoonlijk begeleider Martine treffend. Deze kwaliteiten komen heel goed van pas in haar werk met pubers met een ernstige meervoudige beperking.

 

“Muziek speelt een belangrijke en steeds groter wordende rol in deze groep. We gebruiken verschillende muziekinstrumenten en luisteren naar allerlei muziekstijlen: pop, rock en  ook klassiek. Ook maken we filmpjes voor Snapchat en TikTok. Tja, we werken met pubers hè…”, vertelt Martine.

 

Taalgebruik

Niet alleen de muziekkeuze toont aan dat de zes jongeren in de puberteit zitten. “We passen ook ons taalgebruik aan. Ik roep vaak dingen als: ‘we gaan aan de bak jongens’ en ‘zet dat puberbrein maar eens aan het werk’. We kletsen wat af over van alles en nog wat. Hoe de jongeren daarop reageren? Ze vinden het duidelijk grappig.”

 

Humor is éen van de pijlers waarop de ondersteuning gericht is. “En we werken vanuit de sensatiefase. Dit betekent dat we de zintuigen prikkelen. Voelen, ruiken, horen, proeven, zien, onze communicatie is, naast verbaal, vaak non-verbaal. Samen met mijn collega’s bied ik oprechte aandacht, gericht op het hier en nu. En naast een groepsaanbod, is veel ruimte voor de individuele behoefte van elke jongere. We werken veel een-op-een. Al is het maar even kletsen of knuffelen.”

 

Humor

Dit werk doet Martine inmiddels zes jaar. Eerder was deze groep gehuisvest in kindcentrum De Elzengaard; nu is dat in dagcentrum Eygenweg.
“Voordat ik bij De Elzengaard terechtkwam, werkte ik n een woongroep voor volwassenen met een ernstige beperking. Ook daar had ik prima naar mijn zin, maar toen er een tijdelijke plek in het team van De Elzengaard kwam, besloot ik te solliciteren. En ik ben niet meer weggegaan.”

Martine vertelt hoe prettig het is om een goed team achter je te hebben. “Hier heerst een open sfeer en er is veel humor. Samen kijken we na elke werkdag wat goed ging. Ook genieten we collectief van kleine geluksmomentjes. Dat vind ik heerlijk. Je moet goed kunnen kijken naar kleine signalen. Het is onze taak uit te vinden wat iemand fijn vindt.”
Wat Martine graag aan toekomstige collega’s wil meegeven, is dat het pure van deze jongeren zo geweldig is. “Je ziet heel goed wanneer ze genieten en ook wanneer ze niet lekker in hun vel zitten. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het contact met ouders. Ik deel de signalen die ik zie met hen en zij doen hetzelfde richting mij. Samen houden we een vinger aan de pols en maken we er wat moois van. Elke dag.”