• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

“Lukt iets niet? Dan heb ik er sowieso iets van geleerd”

Toen Michele in het jaar 2000 – na haar opleiding SPW – bij Cello aan de slag ging, was het idee dit één jaar te doen om daarna de vervolgstudie verpleegkunde te gaan volgen. Maar de persoonlijk begeleider vond het werken met mensen met een beperking zó leuk, dat ze nooit meer is weggegaan.

Goed naar mijn zin

“Gisteren realiseerde ik me dat ik al bijna 25 jaar bij Cello werk”, grinnikt Michele. “Dat is echt een lange tijd. Ik heb het gewoon ontzettend goed naar mijn zin hier.”

‘Hier’ is woonvorm Princenlant in Boxtel, waar ze twee jaar werkt. Daarvoor werkte Michele 17 jaar op De Munsel. “Toen die woning ging sluiten, kwam er op Zusterspad nieuwbouw voor ouder wordende cliënten. Na drie jaar op Zusterspad gewerkt te hebben, ben ik op Princenlant terechtgekomen. We begeleiden daar twee groepen cliënten die allemaal een eigen appartement hebben. In de ene groep gaat het om cliënten met een matige beperking; daar heb ik wat meer zorgtaken. In de andere groep zijn het cliënten met een lichte beperking, die enkele uren begeleiding per dag ontvangen.”

 

Afwisseling

Michele houdt van de afwisseling tussen de beide groepen. “Het houdt me scherp, omdat ik moet schakelen tussen niveaus. Dit heb ik nodig om geprikkeld te blijven.” De persoonlijk begeleider houdt dan ook van uitdaging en wordt door collega’s omschreven als een harde werker en iemand die zich betrokken voelt bij cliënten, hun netwerk en vrijwilligers. “Ik werk in de driehoek cliënt, netwerk en vrijwilliger en ben ook het vaste aanspreekpunt van vrijwilligers van de cliënten op Princenlant. Verder ben ik een echte doener en ga ik uit van mogelijkheden. En lukt iets niet? Dan heb ik er sowieso iets van geleerd.”

 

Regie

Wat Michele belangrijk vindt, is om samen met de cliënt te kijken naar wat haalbaar is om een zo prettig mogelijk leven te leiden. “En omdat enkele bewoners eerder zelfstandig woonden, kijk ik samen met hen hoe ze zoveel mogelijk eigen regie kunnen houden, in een 24-uurs setting. Het maakt me trots dat ik van veel cliënten hoor dat ze heel prettig wonen hier op Princenlant.”

“Dit heeft zeker ook te maken met het prettige team waarin ik werk”, gaat Michele verder. “We zijn een stabiel team, alles is bespreekbaar, pakken leerpunten op en staan bovenal voor elkaar klaar.”

 

Aandacht

Verder vindt Michele het  belangrijk om oprechte aandacht te hebben voor de cliënt. “Daarmee bedoel ik dat ik mijn aandacht helemaal op de cliënt richt en me niet laat afleiden door een computer, telefoon of door mijn eigen gedachten. Het mooie is dat je op allerlei manieren contact kunt maken. De ene cliënt heeft behoefte aan een gelijkwaardig gesprek, de andere maakt graag geintjes in plat Brabants. Ik communiceer met iedereen in een andere vorm. Ik vind het heel mooi dat ik dit talent ontwikkeld heb.”