Qwiek biedt een plek waar cliënten die ouder worden, maar nog steeds ‘kwiek’ zijn, volop kunnen deelnemen aan activiteiten. Vrijwilligers spelen hierbij een hele belangrijke rol. “Voor cliënten maakt het geen verschil of iemand een medewerker of een vrijwilliger is; het gaat om de aandacht, tijd en betrokkenheid”, vertelt Anne. “De vrijwilligers verrijken het leven van de cliënten en brengen een hele positieve sfeer in het team en op de locaties.”
In totaal werken er 16 vrijwilligers bij Qwiek. Het werven en behouden van deze vrijwilligers is essentieel. Vanuit een teamoverleg met de vier vaste collega’s is een belangrijke vraag naar voren gekomen: Hoe zorgen we ervoor dat onze vrijwilligers zich goed (blijven) voelen bij Qwiek?
Anne benadrukt dat de aanpak is veranderd: “We deden aannames over wat vrijwilligers nodig hebben, maar nu vragen we het. Wat vinden ze leuk? Waar worden ze blij van? Uiteindelijk willen we dat iedereen doet waar zij goed in zijn en wat ze leuk vinden, in plaats van dat ze iets moeten doen.”
Een goed voorbeeld hiervan is een vrijwilliger die op een rustige locatie werkte, maar behoefte had aan meer actie. Door zijn takenpakket aan te passen aan zijn wensen, kon hij, ook op deze wat rustigere locatie, vrijwilligerswerk blijven doen én hier heel erg van genieten.
Om de behoeften van vrijwilligers nog beter te begrijpen, zijn ze bij Qwiek gestart met een ‘vraagfase’. Anne en haar team vragen vrijwilligers actief hoe zij hun rol zien en wat zij nodig hebben. Het doel is om per locatie concrete ideeën op te halen en die samen te brengen in een helder plan. Anne: “Misschien komen er per locatie wel eigen plannetjes, want één overkoepelend plan werkt niet altijd, maar dit zullen we vanzelf gaan ondervinden.
Dit idee is geïnspireerd door hoe wij omgaan met onze cliënten: luisteren, maatwerk leveren en inspelen op ieders talenten. Als we dit met onze cliënten doen, waarom dan niet ook met onze vrijwilligers?”
Qwiek wil de ‘vraagfase’ in juni afronden en na de zomer starten met het uitvoeren van de plannen. Het resultaat wordt een plan, waarin alle input en de visie wordt samengebracht. Maar het doel gaat verder dan alleen een plan: “We willen dat alle vrijwilligers tevreden blijven en dat we nieuwe vrijwilligers enthousiasmeren. Door te blijven evalueren, vragen en luisteren, creëren we een langdurig beleid dat voor iedereen zal werken.”
Met deze aanpak zet Qwiek niet alleen de behoeften van cliënten, maar ook die van vrijwilligers centraal. “Het geeft zoveel voldoening om samen te puzzelen met vrijwilligers en medewerkers. Als we enthousiaste reacties horen en tevredenheid voelen, dan weet ik dat we het goed doen”, zegt Anne. Dit is waar Qwiek uiteindelijk naar streeft: een plek waar cliënten, medewerkers én vrijwilligers doen wat zij leuk vinden en waar energie uit gehaald wordt.
Meer van dit soort verhalen lezen? Kijk eens bij Nieuws op cello-zorg.nl