• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Bewoners plaatsen eerste steen nieuwbouw Heikant De Binckhorst

Na maanden van voorbereiding werd door de oudste bewoner de eerste steen gelegd van de nieuwbouw aan de Heikant op het Cello terrein De Binckhorst in Rosmalen. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in het bijzijn van toekomstige bewoners, hun verwanten, medewerkers en de betrokken bouwpartijen. Met de komst van dit pand krijgt de oude Klinkerbuurt straks een nieuw gezicht. Er komen 4 geschakelde duurzame groepswoningen voor 44 bestaande cliënten van Cello met een ernstig verstandelijke beperking (EVB).  De oplevering van de woningen staat gepland voor de zomer van 2023.


Op de fiets naar de bouwplaats

Wilfred is een van de nieuwe bewoners en kijkt ernaar uit om te verhuizen. Hij volgt de vorderingen van de bouw op de voet. ‘Alles fijn op de begane grond. In het huis waar ik nu woon, zit een verdieping en dat is voor bewoners die niet goed de trap op kunnen lastig. Ik fiets vaak naar de bouwplaats. Het lijkt me leuk als ik een keer van alles mag komen meten. En ik ben benieuwd of er een schuurtje komt voor mijn fiets.’ 

Wilfred en andere toekomstige bewoners kunnen gedurende het bouwproces meepraten en meebeslissen. Per (toekomstige) woning is er een werkgroep met cliënten, begeleiders en hun naasten. Zij denken bijvoorbeeld mee over de inrichting van de huiskamers, tuin en huisafspraken. 


Verhuisboek

Om deze cliënten zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe situatie, hebben alle nieuwe bewoners van de Heikant een verhuisboek waar tijdens het bouwproces informatie in verzameld wordt zoals foto’s, tekeningen en materialen. 


Ruim en licht

Ook manager Anneke Kokke is enthousiast over de komst van de nieuwbouw. ‘Het nieuwe pand heeft veel voordelen. Alles is op de begane grond met een interne verbinding voor medewerkers. Er zijn veel ramen zodat het binnen lekker licht is. Hierdoor zijn er goede ‘zichtlijnen’ wat voor medewerkers prettig is in het werken met cliënten. De huiskamers zijn ruim opgezet zodat we hoekjes kunnen maken waar zij apart kunnen zitten om te eten of een activiteit te doen. In het voor- en najaar kunnen bewoners al snel naar buiten doordat elke woning een overdekt terras heeft. Er is daarnaast een afgesloten binnentuin.’ 


Duurzaam en toekomstgericht 

Maarten Simonis buigt zich als projectmanager huisvesting van Cello over de eisen die deze tijd aan bouwprojecten stelt en heeft oog voor ontwikkelingen in de zorg. ‘De nieuwbouw aan de Heikant is energiezuinig en toekomstgericht ontworpen. Om in te kunnen spelen op toekomstige zorgvragen, is er specifiek aandacht besteed aan flexibiliteit en diversiteit in woonvormen. Zo zijn er studio’s in twee maten afhankelijk van hoeveel tijd een cliënt in zijn eigen woning of de gemeenschappelijke woonruimte doorbrengt. Ook kunnen er aanleunwoningen worden gecreëerd.  Het gebouw is straks gasloos en wekt zelf elektriciteit op door zonnepanelen. Qua energieverbruik voldoen we ruimschoots aan de eisen die de overheid ons stelt per 2050’, aldus Maarten.