• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Aan de slag met afvalscheiding

Bij Cello besteden we veel aandacht aan duurzaamheid. Het GreenTeam daagt cliënten en medewerkers uit om nog meer stappen te zetten.

 

Begeleidster Stéphanie Bosman, bewoner Martin en alle andere mensen van Waterkant 1 en 5 gingen aan de slag met het scheiden van afval. Stéphanie: “In onze woning produceren we met 11 cliënten en ons team van ruim 14 collega’s best veel afval. We wilden hier meer inzicht in hebben en waren ervan overtuigd dat het anders en beter kon.”

 

Inmiddels zijn de bewoners en Stéphanie met alle collega’s aan de slag. “We scheiden echt alles. Natuurlijk is dat extra werk en moet je wat extra handelingen verrichten. Toch levert het ook besparingen op. De zakken voor restafval hoeven we bijvoorbeeld nu niet meer dagelijks te vernieuwen. Inmiddels is de nieuwe aanpak al een routine geworden en zijn mensen zich bewust dat ze hiermee een steentje bijdragen aan een beter milieu. Daar zijn we trots op en maakt ons enthousiast om het schema goed bij te houden. Het geeft mij zelf ook een goed gevoel.”

 

 

Nog meer maatregelen bedacht

Het enthousiasme is zo groot dat Stéphanie en de mensen van Waterkant 1 en 5 nog meer milieubesparende maatregelen hebben bedacht. “Op Waterkant 5 zetten we bijvoorbeeld ’s middags het eten klaar voor de avondmaaltijd. Voorheen deden we daar aluminiumfolie overheen. Dat vervangen we door een deksel die je kunt hergebruiken. Ook pakten we voor bewoners die lunchen op de dagbesteding nog wel eens brood in met aluminiumfolie. Een broodtrommel is natuurlijk veel milieubewuster. Ook gaven we een cliënt zijn medicijnen met behulp van appelmoes, dat in een klein bakje plastic is verpakt. Nu kopen we gewoon een glazen pot appelmoes en daar halen we elke dag zelf wat appelmoes uit. Het lijken kleine dingen, maar die maken wel degelijk een groot verschil. Dat is ook de reden dat wij afval blijven scheiden.”

 

Stéphanie heeft de nieuwe aanpak thuis ook doorgevoerd. “Je weet nu dat het nauwelijks moeite kost en je echt bijdraagt aan een beter milieu. Dan is het logisch om groen te doen.”

 

Heb jij goede ideeën?

Het GreenTeam daagt iedereen met goede ideeën uit om deze te delen. Heb jij een goed idee? Mail dan naar greenteam@cello-zorg.nl.