• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Informatiebijeenkomst voor ouders en verwanten: samen de zorg organiseren

Eind november 2024 vond een informatiebijeenkomst plaats voor verwanten van de bewoners van de Beatrixstraat in Kerkdriel. Tijdens deze bijeenkomst hebben manager zorg- en dienstverlening Anita van der Burght en haar collega’s Cindy van Heeswijk en Jozien Peters informatie gedeeld over ‘Samen de zorg organiseren’, gericht op de samenwerking tussen zorgprofessionals, vrijwilligers en het netwerk van cliënten. Hoe hebben zij dit aangepakt? En hoe reageerden de verwanten op dit onderwerp?

 

Samen de zorg organiseren
Er zijn allereerst fysieke folders over ‘Samen doen’ uitgedeeld, hoewel deze informatie eerder al online gedeeld was. Ook werd de meerjarenstrategie gepresenteerd aan de hand van een video, die met aandacht door de verwanten werd bekeken. Tijdens de presentatie gaf Anita aan dat het doel is om van informele zorg te evolueren naar het concept ‘Samen Doen’, waarin iedereen bijdraagt op een manier die passend is.

 

Reacties van verwanten
Na de presentatie werd de zaal gevraagd wat de besproken onderwerpen met hen doen. Aanvankelijk bleef het stil, maar uiteindelijk kwamen enkele verwanten aan het woord:

 

Een verwant gaf aan: “Naar mijn idee ben ik al heel erg bezig met de zorg mee oppakken.” “Wat ik nu doe, heb ik altijd al gedaan.” Een ander uitte zorgen over de toekomst: “Wat gebeurt er als ik niet meer kan komen?” “Cello had het eerst over ontzorgen en nu moet er juist weer gezorgd gaan worden.” Een derde verwant merkte op: “Het probleem is in mijn ogen het personeelstekort. Ik ben bang dat het aantal professionals die de cliënt kent, afneemt. Dit vraagt veel van ons netwerk, maar zij hebben ook hun eigen verplichtingen.”

 

Deze reacties tonen de betrokkenheid en zorgen van de verwanten, maar ook de uitdagingen die gepaard gaan met het samen oppakken van de zorg.
Anita, Jozien en Cindy zijn hier met de desbetreffende verwanten dieper op ingegaan.

 

Kletspot en verdiepende gesprekken
De groep werd vervolgens opgedeeld in drie kleinere groepen die aan de hand van een zelfgemaakte ‘Kletspot’ vragen beantwoordden over samen de zorg organiseren. Hieruit kwamen onder andere de volgende dingen naar voren:

 

Er werd overeenstemming gevonden dat specialistische zorg door professionals moet worden gedaan, terwijl andere taken door het netwerk of vrijwilligers kunnen worden overgenomen. Voor medische afspraken blijft de voorkeur bestaan dat een zorgprofessional of een goed ingevoerde verwant mee komt.

 

Trotse voorbeelden en betrokkenheid
Verwanten schreven op post-its voorbeelden van informele zorg waar zij trots op zijn. Dit varieerde van het meenemen van gebak, tot meegaan naar medische afspraken en het doen van praktische taken. Het enthousiasme en de betrokkenheid waren duidelijk aanwezig. Wel benadrukten veel verwanten dat hun inzet in de toekomst niet meer vrijblijvend is: “Ik doe alles in het belang van mijn verwant, het is geen kwestie van willen, maar moeten.”

 

De uitkomst
De bijeenkomst bood een waardevol platform om inzichten uit te wisselen en te delen over de veranderingen in de zorg. Ondanks de zorgen en uitdagingen, lieten de reacties zien dat er veel bereidheid en betrokkenheid is om samen de zorg vorm te geven.

Anita, Jozien en Cindy geven aan dat ze begrijpen waarom het gesprek met verwanten aangaan voor sommige locaties lastig kan zijn. Ze hebben een tip: Begin klein. Een bijeenkomst zoals deze is al best een grote stap, maar ga gewoon eens het gesprek aan met een verwant die op bezoek komt. Je komt nooit ergens achter als je het niet vraagt.