• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Dit zijn wij. Mooie Verhalen uit de praktijk: Arianne

Arianne, persoonlijk begeleider op een woongroep met cliënten met een ernstig verstandelijke beperking

 

De zorg is divers en uitdagend!

“Ik ben een echt mensenmens. Een aantal familieleden werkt in de zorg. Zo ontdekte ik de gehandicaptenzorg. Ik begon als activiteitenbegeleider en kon daarin mijn creativiteit volop kwijt. Daarna ging ik aan de slag op een woongroep. Hier maak ik nog meer mee van het leven van cliënten. Van het begin van de dag tot het naar bed gaan. Daarbij werk ik samen met collega’s, familie en tal van specialisten. Dat maakt het divers en uitdagend.”

 

 

Fijn en waardevol leven bieden

“De cliënten zitten in mijn hart. Ik ben echt aan ze gehecht en heb veel voor ze over. Onze cliënten worden steeds ouder. We willen dat ze een fijn en waardevol leven hebben. We zijn veel met ze bezig. Soms is het een zoektocht om te ontdekken wat een cliënt nodig heeft. En net zoals bij kinderen varen ook onze cliënten wel bij structuur en voorspelbaarheid.”

 

Op onderzoek uit!

“Wij hebben een waanzinnig mooie rol en staan dicht bij cliënten. Ik kijk goed naar hen. Als iemand boos is, bedenk ik me waarom dat zo is. Eigenlijk gaat er altijd iets aan vooraf. Het is belangrijk om dat te onderzoeken. Wat wil deze persoon me zeggen? Het geeft een goed gevoel als ik dat kan achterhalen.”

 

Vertrouwen in elkaar als team

“Mijn collega’s zijn ontzettend belangrijk voor me. We helpen elkaar altijd. Je wilt er samen zijn voor cliënten. Het is ook fijn om te merken, dat er veel vertrouwen is in elkaar en als team. Daarom kan ik mijn werk ook weer goed loslaten en overlaten aan mijn collega’s.”

 

Liefde voor elkaar weer terugbrengen

“Familie is belangrijk voor het levensgeluk van cliënten. Soms is het nodig om de band met familieleden te herstellen of versterken. Dat is een mooi proces om te mogen begeleiden en het levert voor iedereen winst op als mensen elkaar weer vinden. Want het is af en toe best zwaar om te leven met een broer of zus met een ernstig verstandelijke beperking. Zeker als je jong bent. Het is fijn als ze er anders naar kunnen kijken.”

 

De kracht van familie

“Bij een goed contact met familie komen er vaak mooie verhalen van vroeger naar boven. Daar kan ik van genieten. Het is ook fijn als familie vertrouwen in ons heeft. Als je open bent, groeit dat vertrouwen en willen ze met liefde betrokken zijn bij hun kind, broer of zus. Zo stimuleer je hun onderlinge band en gaan ze samen dingen doen. Zo kookt er regelmatig een broer van één van de cliënten voor de groep.”

 

Blijven groeien, leren en ontwikkelen

“Het mooie is dat je dankzij cliënten leert te leven in het moment. De dag te laten zijn, zoals deze komt. Uitdagende dingen te accepteren, je weg te vinden en flexibel te zijn. Ik ben daarin gegroeid. Daarbij mag je bij Cello blijven leren en ontwikkelen. Zo doe ik regelmatig nieuwe kennis op over ziektebeelden die onze cliënten ontwikkelen. Daardoor kan ik cliënten nog beter helpen en begeleiden.”

 

Arianne werkt op Varen 10/12 in Haaren. Deze woongroep telt 12 cliënten met een ernstig meervoudige beperking, allemaal ouder dan 60 jaar. Nu is er een extra logé van 14 jaar. Dat brengt extra leven in de brouwerij!