• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Familie Vissers

Familie Vissers: vier vrijwilligers uit één gezin

“Wij kunnen alles doen wat we willen, maar onze zoon Freek en de andere mensen die hier wonen, zijn afhankelijk van anderen om wat te ondernemen.” Peter Vissers (70) duidt de reden dat hij zich al jaren inzet als vrijwilliger van Cello. Hij doet dit samen met zijn vrouw Anke (69), dochter Marlies (37) én sinds een aantal jaren schoonzoon Bob Hooijerink (37).

‘Het voelt gek ons alleen te richten op Freek als we ook anderen kunnen helpen.’
 

Bardiensten draaien, activiteiten met Freek en zijn huisgenoten ondernemen, vrijetijdsactiviteiten organiseren voor andere cliënten én op andere locaties. Familie Vissers staat klaar voor Cello. En dit al bijna 30 jaar. “Toen Freek drie jaar was, ging hij wonen op de Binckhorst in Rosmalen. Dit is inmiddels 37 jaar geleden”, begint Peter. “Toen Anke en ik in 1996 de vraag kregen bardiensten te draaien in Café Boulevard hier op het terrein, twijfelden we geen moment.”
 

Erbij horen
Het bleef niet bij het draaien van bardiensten alleen. Het koppel doet inmiddels ook de bestellingen van café de Boulevard en zet zich in op de groep waar Freek woont. Anke: “Als we een activiteit ondernemen, gaan – naast Freek – ook zijn huisgenoten vaak mee. Wij kennen hen ook al jaren en ze horen er allemaal bij.” Naast het zelf ondernemen van activiteiten en het regelen van alles rondom café de Boulevard, zijn Peter en Anke zijdelings bezig met het werven van vrijwilligers. Peter: “We dragen activiteiten graag over aan anderen, zodat wij ons op andere vrijwillige taken binnen Cello kunnen richten.”

Want het lijstje van activiteiten die het koppel onderneemt, is nog veel langer. Zo is het tweetal elk jaar actief tijdens Zomer Vol. Een programma met allerlei activiteiten waaraan cliënten elke zomer kunnen meedoen. Peter begeleidt tevens een wandelclub, zit bij de verwantenraad en doet waar nodig hand- en spandiensten. Ook Anke is actief tijdens Zomer Vol en versiert het café en de recreatieruimte tijdens feestdagen en carnaval. “En als ik elders nodig ben, kan Cello ook een beroep op me doen. Vooral nu Peter en ik met pensioen zijn, hebben we meer tijd om ons in te zetten.”
 

Normaal
Het is dan ook niet vreemd dat ook dochter Marlies met regelmaat op de Binckhorst te vinden is. “Als klein meisje kwam ik hier al op bezoek bij mijn grote broer Freek”, vertelt ze. “Dat ik hier vrijwilliger ben, is voor mij heel normaal. In het verleden ondernam ik activiteiten op de groep, maar nu ik twee kleine kinderen heb, houd ik het bij het draaien van bardiensten en het helpen tijdens Zomer Vol. Als ik straks meer tijd heb, wil ik me graag weer meer inzetten. Zo krijgt een aantal bewoners nauwelijks nog bezoek. Omdat ik het belangrijk vind dat ook zij sociale contacten onderhouden, wil ik er graag voor ze zijn.”
 

‘We maken met iets kleins al verschil’
 

Kleine dingen
Bob, die dankzij zijn schoonfamilie ontdekte hoe tof het doen van vrijwilligerswerk is, is het hiermee eens. “Ik doe het graag”, beaamt hij. “Alleen al door aanwezig te zijn en wat kleins te doen, maken we echt het verschil. Ik heb dan ook geleerd dat het niet gaat om grootse gebaren. Daarnaast vind ik het waardevol te weten dat er een andere wereld is. Eentje die veel mensen niet kennen, maar die wél bestaat.”
Het viertal is het erover eens dat het doen van vrijwilligerswerk veel voldoening geeft. “Als ik iemand plezier zie hebben of zie lachen, is dat heel mooi”, vindt Peter. “Onlangs kreeg ik een tekening van een bewoner met daarbij de tekst: ‘Bedankt voor het wandelen’. Dat is toch kei mooi?!”