Als zorgprofessionals lopen we mee op iemands levenspad. Met veel ruimte voor eigen regie, een centrale rol voor het persoonlijke netwerk en dichtbij als het echt nodig is. Ons vakgebied en onze rol kenmerkt zich door specifieke ervaring, kennis en expertise. Die expertise helpt ons om kwalitatief hoogwaardige, veilige en passende zorg te bieden. Bij Cello werken veel bijzondere mensen met hun eigen expertise. In deze rubriek verdiepen we ons samen met een expert in een belangrijk onderwerp. Deze keer vertelt Nikita van Beers over haar ervaringen op het gebied van licht verstandelijke beperking (LVB) en verslaving.
Nikita van Beers is al 21 jaar een vertrouwd gezicht bij Cello. Sinds 2017 is ze als persoonlijk begeleider werkzaam op de Groote Wielenlaan in Rosmalen. Afgelopen maart is ze gestart binnen de expertisepool LVB en Verslaving. Deze pool is een unieke samenwerking tussen Cello en Novadic-Kentron, opgezet door de gemeenten Den Bosch, Meierijstad en Bommelerwaard.
Deskundigheid in de praktijk Nikita, die vorig jaar april haar studie Social Work afrondde met een scriptie over dit onderwerp, werd gevraagd om deel uit te maken van dit team. De pool bestaat uit vier Cello-medewerkers die op casusniveau worden ingeschakeld. “Als er een vraag komt vanuit een woning of opvanglocatie, wat ook een locatie buiten Cello kan zijn, gaan wij als expertiseteam van Cello beeldvormen,” vertelt Nikita. “We gaan naar de locatie om de begeleiders te ondersteunen en hun vragen te beantwoorden.” De locaties variëren sterk, van beschermd wonen tot een maatschappelijke opvang. De pool richt zich specifiek op LVB-gerelateerde vragen, maar bij een combinatievraag, zoals LVB en middelengebruik, wordt nauw samengewerkt met het team van Novadic-Kentron.
Bewustwording en aanpak “Soms worden mensen met een LVB als lastig of zelfs onhandelbaar bestempeld, maar dat is vaak niet terecht. Ik ontmoet ontzettend leuke en warme mensen, als je maar door het gedrag heen kunt kijken”, vertelt ze vol passie. “Vaak is er voor mensen in de maatschappelijke opvang geen diagnostiek, maar dat maakt niet uit; de aanpak is leidend. Het gaat om vertragen, uitleggen en naast iemand staan. Het draait veel om bewustwording, zo leren we bijvoorbeeld begeleiders om te herkennen waar mensen door middelengebruik op inleveren en hoe bepaald gedrag verklaard kan worden. Waarom doet iemand wat hij doet? Hoe prikken we door het gedrag heen en kunnen we de oorzaak achterhalen?”
De expertisepool is er hoofdzakelijk voor de begeleiders. Samen met collega Daniëlle verzorgt Nikita deskundigheidsbevordering aan maatschappelijk werkers en begeleiders. Deskundigheidsbevordering verwijst naar alle activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de kennis, vaardigheden en competenties van professionals binnen hun vakgebied. “De aanvragen lopen via de beleidsmedewerker van de gemeente, wat zorgt voor een duurzamere inzetbaarheid,” voegt ze toe.
Trots en uitdagingen Nikita is bijzonder trots op hoe de expertisepool zich in korte tijd ontwikkeld heeft. “Je leert de begeleiders om cliënten anders te benaderen, waardoor het onderaan de streep ook beter gaat met cliënten,” glundert ze. Ook de nauwe samenwerking met Novadic-Kentron is een succesfactor. De grootste uitdaging is de naamsbekendheid. Het expertiseteam is proactief andere organisaties aan het benaderen om hun expertise te delen, wat de drempel om contact op te nemen hopelijk verlaagt. “Het is oké om aan de bel te trekken, we zijn super enthousiast en helpen heel graag,” stelt Nikita gerust.
Meer vragen, meer impact Nikita droomt ervan om nog meer impact te maken met deze expertisepool. “Ik hoop dat het expertiseteam groeit en dat meer mensen ons in de toekomst weten te vinden. Hoe mooi zou het zijn als we meer begeleiders mogen trainen en meer antwoorden kunnen geven in vraagstukken rondom LVB en middelengebruik.”