• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Kennisdelers: Johan Willems over onderzoek

Als zorgprofessionals lopen we mee op iemands levenspad. Met veel ruimte voor eigen regie, een centrale rol voor het persoonlijke netwerk en dichtbij als het echt nodig is. Ons vakgebied en onze rol kenmerkt zich door specifieke ervaring, kennis en expertise. Die expertise helpt ons om kwalitatief hoogwaardige, veilige en passende zorg te bieden. Bij Cello werken veel bijzondere mensen met hun eigen expertise. In deze rubriek verdiepen we ons samen met een expert in een belangrijk onderwerp. Deze keer vertelt zorgstrateeg Johan Willems over het belang van onderzoek.

 

“Ik heb 17 jaar gewerkt als manager van de Dienst Inhoudelijke Ondersteuning. Drie jaar geleden begon ik met mijn nieuwe rol, meer adviserend, meer strategisch én met ruimte voor onderzoek en zorgontwikkeling. Een functie waarin ik mijn ervaring, kennis en enthousiasme optimaal kwijt kan.”

 

Ik mag werken aan de inhoud van zorg, strategische keuzes helpen vormgeven, en onderzoek inzetten om te leren wat werkt. Dit vind ik ontzettend leuk om te doen en ga graag in gesprek over mijn werkzaamheden. Maar, belangrijk om te benoemen: we onderzoeken niet voor het onderzoek op zich, maar voor de cliënt. Daar draait het om.”

 

Drie inhoudelijke pijlers

“Mijn werk richt zich nu op drie gebieden die nauw met elkaar verweven zijn: wetenschappelijk onderzoek, zorgstrategie en inhoudelijk advies/impactonderzoek.”

 

1. Wetenschappelijk onderzoek en de Academische Werkplaats

Een belangrijk deel van Johan zijn werk speelt zich af binnen de Academische Werkplaats Verstandelijke Beperking (AWVB), een samenwerkingsverband van de Universiteit Tilburg, zorginstellingen en ervaringsdeskundigen. We zijn met Cello een van de 19 participanten en zijn actief betrokken bij het formuleren van onderzoeksvragen en het ontwikkelen van producten binnen de AWVB. Ook werken we vaak mee aan onderzoek van collega-instellingen. Johan richt zich op het vertalen van inzichten naar iets bruikbaars voor cliënten en medewerkers.

 

2. Zorgstrategie: vooruitkijken en voorbereiden

Een ander belangrijk onderdeel van Johan zijn werk is zorgstrategie. We stellen onszelf bij Cello steeds vaker de vraag: hoe ontwikkelt de zorgvraag van cliënten zich? Wat vragen ze nu, en wat straks? En nog belangrijker: hoe bereiden wij ons daar als organisatie op voor?

“Ik denk hierbij mee over de langere termijn, breng trends in kaart, en vertaal deze naar keuzes die we nu moeten maken. Vaak word ik ook gevraagd om aan te schuiven bij organisatiebrede inhoudelijke vraagstukken. Daar waar ik kan, probeer ik met mijn zorginhoudelijke blik iets te betekenen voor deze vraagstukken. Dat doe ik met plezier.”

 

3. Impactonderzoek

Ook met impactonderzoek is Johan druk bezig: een methodische manier om te onderzoeken wat een interventie, training, maatregel of aanpak ons oplevert. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Bij impactonderzoek bekijk je de vraag op verschillende niveaus, die Johan graag toelicht. 

“Neem bijvoorbeeld de Triple-C-methodiek. Een waardevolle benadering, waar we veel in investeren. Door een impactonderzoek over de Triple-C-methodiek te doen, zijn we erachter gekomen dat het de kwaliteit van leven van de cliënt verbetert, wat we een waardevolle en belangrijke uitkomst vinden.”
Een ander voorbeeld waar ik trots op ben, is het impactonderzoek naar de Kerststallenroute. Het impactonderzoek hielp ons te begrijpen: wat maakt dit nou zo succesvol? Die inzichten willen we vasthouden én versterken. Het succes zat in de open houding, het écht luisteren, het loslaten van controle. 

 

De Studentenbende

Naast het wetenschappelijk en impactonderzoek, begeleiden we bij Cello jaarlijks zo’n 25 onderzoeken van studenten. Hier vertelt Johan ook enthousiast over. “We begeleiden altijd praktijkgericht, altijd op maat. Het startpunt voor een project of onderzoek is altijd de vraag aan de student: Waar loop jij warm voor? Als het aansluit bij onze missie en visie, is er vaak een match.”

 

Onderzoek is voor Cello essentieel om met een kritische, maar vooral ook nieuwsgierige blik te blijven kijken naar wat werkt en wat beter kan. Zo blijven we dicht bij de cliënt, bieden we zorg die aansluit bij de individuele behoeften en dragen we bij aan een zinvol en waardevol leven voor iedereen die wij ondersteunen.