Wat doe je als je werk niet meer bij je past? Juist… dan ga je onderzoeken waar je hart sneller van gaat kloppen. Sanne werkte als intercedent bij een uitzendbureau en merkte dat ze daar in ieder geval niet meer op haar plek zat. De zorg leek haar wel wat. Maar ze had nog geen idee welke richting ze op wilde. Tijdens haar oriëntatie kwam ze in contact met Cello. En bij ons kreeg ze de mogelijkheid om zich via de flexpool te oriënteren op werken in de gehandicaptenzorg.
“Ik ben blij dat ik bij de flexpool aan de slag kon, toen ik me wilde verdiepen in de zorg”, vertelt Sanne. “Je vult dan diensten in op allerlei locaties van Cello. Daardoor heb ik kennis kunnen maken met allerlei cliënten, medewerkers én de verschillende vormen van ondersteuning die Cello biedt. Tijdens de oriëntatie bleek dat het werken met cliënten met een lichte verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag het best bij mij past. Ik heb daarna de keuze gemaakt om te starten met de opleiding verzorgende-IG en werk nu op locatie De Binckorst met deze doelgroep.”
Inspelen op wat iemand nodig heeft
Juist het gedrag van de cliënt maakt het werk voor Sanne interessant. “Aan het begin van mijn dienst weet ik nooit wat ik kan verwachten. Welke stemming is er? Waar komt bepaald gedrag vandaan? Hoe speel ik daar goed op in? Daar zit voor mij de uitdaging. Ik sta open voor nieuwe ervaringen en ben niet snel onder de indruk. Dat is ook nodig om mijn werk goed te kunnen doen.”
“Ik was op zoek naar zingeving in mijn werk en die heb ik hier gevonden. Ik kan op een betekenisvolle manier een bijdrage leveren aan het leven en de woonomgeving van cliënten. En heb daarmee indirect ook invloed op het leven van hun familie. Dat maakt me trots. De meeste van de cliënten met wie ik werk praten niet of niet meer, maar aan hun gedrag kan je heel veel aflezen.”
Samenwerken en humor
Goed kunnen samenwerken met collega’s vind Sanne heel belangrijk. “Gelukkig zit dat hier wel goed op de Waterkant. Vanuit die gezamenlijke basis in het team bieden we de bewoners structuur en veiligheid. Én wat ik heel belangrijk vind: ik krijg hier de ruimte om te leren. Dat wil ik iedereen meegeven: durf vragen te stellen en feedback te ontvangen. En geef tegelijkertijd ook je grenzen aan en zorg goed voor jezelf. Als je open staat voor de mening en inzichten van collega’s en dit meeneemt, ontwikkel je je eigen visie en werkwijze. Oh ja, én onderschat de kracht van humor niet.”