• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart

Bij Cello willen wij een zo goed mogelijk leven voor cliënten met zoveel mogelijk eigen regie. Dat wil zeggen: zelf beslissen hoe je wilt leven. Een belangrijk deel van hoe ons leven eruit ziet, wordt bepaald door de politiek. Stemmen is dus ook een vorm van eigen regie uitoefenen.
 
Bij Cello vinden wij het daarom belangrijk om cliënten die willen stemmen te ondersteunen bij de aanstaande verkiezingen op 17 maart. Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen die cliënten, begeleiders en verwanten kunnen gebruiken om zich meer te verdiepen in het thema.
 
Verkiezingskrant
Een krant in simpele taal en met heldere illustraties over de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021. In deze verkiezingskrant staat informatie over:

  • Waarom is stemmen belangrijk?
  • Waar gaat de Tweede Kamer over?
  • Hoe beslis je op wie je stemt?
  • Hoe werkt stemmen?

 
Deze krant wordt verspreid over de verschillende Cello locaties en door ambulant begeleiders. Heb je nog een extra krant nodig? Vraag deze via meepraten@cello-zorg.nl. Bekijk hier de krant.
 
Praatplaten
Kleurplaten voor cliënten die tevens uitleg geven bij het stemproces. Voor begeleiders en naasten is er een aparte handleiding beschikbaar.

 
Stemwijzer
Het Kieskompas van Steffie kan cliënten helpen om te onderzoeken welke politieke partij bij hen past.
 
Stellingen politieke partijen
Ook van Steffie: per stelling kunnen cliënten bekijken welke politieke partij bij hen past.
 
Filmpjes
Op de website van Prodemos staan een aantal filmpjes in begrijpelijke taal over de verkiezingen. Zo zijn er aparte filmpjes over waarom je gaat stemmen en hoe je kunt stemmen, met en zonder ondertiteling/gebarentolk. Zie: https://stemjijook.nl/filmpjes/
 
Activiteiten Box ‘Stemmen’
Met behulp van de activiteitenbox kan een (woon-)groep cliënten oefenen met stemmen. En niet alleen gericht op de verkiezingen, maar juist ook op het leven binnen een woning. De box bevat de volgende materialen: stembus, stemformulieren, stemhokje, rode potloden. Ga samen stemmen over het eten van zaterdagavond of de film voor zondagmiddag. Of stel zelf een stemformulier samen over iets wat leeft bij jouw cliënten. De box wordt uitgeleend door Vrije Tijd, houdt de mail in de gaten.
 
Meer informatie
Voor vragen rondom de rechten en plichten van mensen met een beperking bij het kiesrecht, klik hier. Hier vind je bijvoorbeeld ook informatie over het machtigen van een ander.
 
Kijk ook eens op www.stemjijook.nl. Hier vind je ook informatie over de verkiezingsprogramma’s in begrijpelijke taal.
 
Contact
Heb je vragen? Stuur een mail naar meepraten@cello-zorg.nl