• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Meer regie met bewustwordingsbestek

Bij Cello werken we aan een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Ons doel is dat cliënten gelukkig zijn en zoveel mogelijk zelf regie hebben. Ookvoor cliënten waarvoor regie niet zo vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB), streven we naar meer invloed en zeggenschap.
 
Hoe geef je dat vorm?
Eigen regie is voor alle cliënten erg belangrijk. Voor cliënten met een ernstige meervoudige beperking is het op het eerste gezicht misschien wat ingewikkelder. Deze cliënt praat niet en gaat je niet zelf vertellen wat zijn wensen en dromen zijn.
Waarschijnlijk kan hij niet zelf bewegen in de richting waar hij naartoe wil, niet zelfstandig beslissen of hij wil werken, naar buiten wil of zou willen uitslapen. Niet bepalen welke douchegel hij wil gebruiken, welke kleren hij aankrijgt, of hij vis eet of groenten en hij daar misschien een pittige rode peper doorheen wil of niet. Toch is eigen regie ook voor deze cliënten mogelijk.
 
Hoe dan?
Heeft iemand met EMB dan helemaal geen voorkeuren? Natuurlijk wel! Alleen kan hij ze niet uiten op de manier waarop jij en ik dat doen. Daarom is het zo belangrijk dat jij als begeleider en naaste je inzet om die voorkeuren te leren kennen. Hoe? Door klein te kijken. Neem de tijd om die persoon écht te leren kennen en samen iets op te bouwen.
 
Meer regie met bewustwordings-bestek
Het bewustwordingsbestek is een mooi instrument dat begeleiders kunnen gebruiken bij het ondersteunen van eetmomenten. Er gebeurt dan écht wat.
 
Het gaat over vertraging en bewustwording. Misschien zie je na avonden lang en goed kijken tijdens het eten wel dat je cliënt telkens zijn rechteroog dicht knijpt als je hem spruitjes geeft. Wat betekent dat dan? Het is aan jou om dát te onderzoeken. Op die manier geef je betekenis aan het (kleine) signaal dat je ziet. Ga erover in gesprek met de omgeving en zo leren jullie samen de cliënt beter kennen. En krijg je stap-voor-stap een beeld van wat de cliënt nu eigenlijk vindt.
 
Neem de tijd om goed te kijken naar de cliënt en jezelf de vraag te stellen die je op het bestek ziet staan. Ga bij jezelf en bij anderen na wat dat voor die cliënt betekent en handel ernaar. Dan geef je de cliënt regie!
Ook iemand met EMB heeft het in zich, maar hij heeft jou nodig als middel om hier gehoor aan te geven!
 
Christel Goossens, Susan van Santvoort, Lieke Doorenbosch, Ineke Muskens,
Marianne van Beers, Esther Bax, Renate de Negro, Anouk van der Heijden,
Charlotte Nijrolder & Astrid Schouten.