• contrast
 • lettergrootte
  Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Coronavirus: Informatie voor cliënten, familie, vrijwilligers – UPDATE 24 JUNI

Via deze pagina houden wij cliënten, familie, vrijwilligers en alle andere betrokken van Cello op de hoogte over het Coronavirus. Laatst gewijzigd: woensdag 24 juni.

 

Stap voor stap – de Cello Routekaart

Open de PDF van de routekaart en klik op de linkjes om de achterliggende informatie te lezen, bijvoorbeeld over de kapper of vakantie. We maken met cliënten en hun naasten zoveel mogelijk persoonlijke afspraken over wat kan en mag. Die zijn dus niet voor iedereen hetzelfde. Het kan helpen om je eigen afspraken op een rij te zetten. Daarom maakten we een invulbare routekaart die je zelf kunt printen en invullen.

 

 

Meer informatie

 • Kijk op deze pagina voor meer tips en hulpmiddelen voor cliënten, familie en vrijwilligers.
 • Site Rijksoverheid: informatie persconferentie 24 juni en handige infographic (getekend overzicht).
 • Meer informatie over het Corona-virus vind je via het RIVM.

 

Vragen

 • Heb je een vraag over wat het coronavirus betekent voor de zorg bij Cello? Voor jezelf, of voor je zoon/dochter/familielid. Neem dan contact op met de begeleiding van de woning.
 • Heb je behoefte aan een praatje of een luisterend oor? Bel dan de Cello Coronatelefoon op 085-8082071.
 • Wil je graag een keer praten met iemand uit de Centrale Cliëntenraad? Neem dan contact op met de Cello Coronatelefoon en geef aan dat je één van ons wilt spreken. Je wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.
 • Wil je graag praten met een ervaringsdeskundige? Dat is iemand met een beperking die bij Cello woont of werkt. Bel naar de Cello Coronatelefoon en vertel dat je graag met een ervaringsdeskundige wilt praten. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.
 • Wil je graag praten over hoe je je voelt, maak je je zorgen of zit je niet lekker in je vel? Mail dan met de geestelijk verzorgers van Cello via geestelijkeverzorging@cello-zorg.nl.
 • Heeft degene die bij Cello woont (jijzelf of je zoon/dochter/familielid) gezondheidsklachten, bespreek die dan met de eigen huisarts en met de begeleiding van de woning.

 

Alle updates op een rij
Hieronder vind je alle updates van de afgelopen weken onder elkaar. Als je op een datum klikt (+), zie je een uitklapveld met de update. Ben je klaar met lezen, klik dan nogmaals op de datum (-) en het veld klapt weer in.

 

 • 4 maart 2020

  4 maart 2020 – De gezondheid van onze cliënten, medewerkers en vrijwilliger staat bij Cello voorop en daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Via deze pagina houden we iedereen op de hoogte.

   

  Het Corona-virus leidt tot veel vragen, zeker nu de eerste besmettingen in Nederland geconstateerd zijn. Allerlei organisaties werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Het is in alle gevallen belangrijk dat Cello de adviezen of aanwijzingen van de GGD en het RIVM overneemt. 

   

  Cello heeft veelvuldig contact met de GGD en volgt de richtlijnen van het RIVM. Op deze pagina, vind je de meest actuele informatie met betrekking tot het Corona-virus.

   

  Corona-virus

  Op dit moment zijn de eerste gevallen van Corona-virus in Nederland vastgesteld. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hebben nog steeds meer kans dat het een gewone griep is, dan dat het om het Corona-virus gaat.

   

  Het Corona-virus verspreidt zich door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door mensen zonder deze klachten een zeer beperkte rol te spelen.

   

  De gebieden waar het om draait zijn:

  Vasteland van China (inclusief Taiwan, Macau, HongKong), Singapore, Zuid-Korea, Iran of in de volgende gemeenten in Noord Italië; Codogno, Sesto Cremonese, Pizzighettone, Soresina, Sesto SG, Pieve Porto Morone, Casalpusterlengo, Castiglione dÁdda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano (Lombardijen) en Vo Euganeo (Veneto).

   

  Cliënten

  De inschatting van de medische dienst is dat de meeste cliënten van Cello niet in de gebieden buiten Nederland zijn geweest waar nu een waarschuwing voor geldt vanuit het RIVM. Het is nog onduidelijk of besmetting door de cliënt met Corona-virus in Tilburg via carnavalsactiviteiten verspreid kan zijn.

   

  Als een cliënt die in de genoemde gebieden is geweest én verkoudheidsklachten heeft (een cliënt hoeft dus geen koorts te hebben), meld dit direct bij de Medische Dienst of de huisarts van de cliënt. Ditzelfde geldt voor cliënten die de afgelopen 2 weken in contact zijn geweest met een Corona-patiënt. Wanneer een cliënt met carnaval in Tilburg of Loon op Zand is geweest, is het goed dit ook te melden als er klachten van verkoudheid zijn.

   

  Voor de medewerkers van Cello zijn de pictogrammen beschikbaar gesteld waarmee zij in gesprek kunnen gaan met cliënten (bron Pictostudio). Vind je dit ook handig? Je vindt ze hier.

  Familie en naasten

  Bovenstaande informatie geldt ook voor familie en naasten van onze cliënten. Meld je bij jouw eigen huisarts of de GGD. Ook wil Cello graag op de hoogte zijn van de klachten zodat we kunnen bepalen of er binnen onze organisatie maatregelen nodig zijn. Klik hier voor de brief voor familieleden/cliënten.

   

  Vrijwilligers

  Ben je als vrijwilliger in bovenstaand besmet gebied geweest? Meld dit dan meteen bij Cello, bij de leidinggevende van de locatie. Doe dit ook als je nog géén verschijnselen hebt. Ben je in een besmet gebied geweest én heb je verkoudheidsklachten (zonder koorts), of ben je de afgelopen 2 weken in contact geweest met een Corona-patiënt? Stop dan meteen met je vrijwilligerswerk en neem telefonisch contact op met je eigen huisarts.

   

  Hygiënemaatregelen

  De volgende hygiënemaatregelen zijn voldoende;

  • Handen wassen
  • Hoest en nies aan de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

   

  Zijn mondkapjes nodig?

  Het RIVM adviseert alleen mondkapjes voor medisch personeel, in geval van een besmetting. Het probleem daarbij is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en regelmatig wisselen. Dat is in dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.

   

  Meer informatie

  We kunnen ons voorstellen dat dit veel vragen oproept. We zorgen ervoor dat we de informatie die je moet weten, beschikbaar gesteld wordt via deze website. Houd deze pagina dus goed in de gaten.

   

  Meer informatie over het Corona-virus vind je via het RIVM.

 • 6 maart 2020

   

  Advies voor (voorlopig) dit weekend (6, 7, 8 maart) voor medewerkers, cliënten, vrijwilligers, familieleden/naasten van Cello:

   

  Contact beperken/niet werken

  Het RIVM adviseert inwoners van Brabant (voorlopig) dit weekend om bij verkoudheid, hoesten of koorts sociale contacten te beperken/niet te werken. Dit advies geldt dus ook voor familieleden/naasten/vrijwilligers: kom voorlopig niet op bezoek/werken bij bovenstaande klachten.

   

  Gezondheid staat voorop

  We zijn nauw betrokken bij de ontwikkelingen rondom het Corona-virus. We begrijpen dat deze situatie voor onzekerheid en spanning kan zorgen. De gezondheid van cliënten, medewerkers en vrijwilligers staat uiteraard voor ons voorop. Daar blijven we samen aan werken, we houden jullie op de hoogte.

   

  Vragen?

  Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen? Aarzel niet om met de leiding van de locatie te overleggen. Zij zijn er ook voor jou, graag trekken we hierin samen op.

 • 8 maart 2020

  8 maart

  In Nederland proberen we verdere verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk te beperken. We zijn extra alert als het gaat om cliënten met een kwetsbare gezondheid (ouderen, EMB, longklachten, afweerstoornis).

   

  Advies RIVM

  Ook de komende dagen houden we de ingezette lijn aan bij Cello. We blijven daarmee het advies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) opvolgen.

   

  Dit betekent nog steeds:

  Medewerkers en cliënten mogen niet komen werken of naar de dagbesteding / kinderdagverblijven komen wanneer

  zij verkouden zijn, hoesten of koorts hebben.

   

  Familieleden/naasten/vrijwilligers mogen niet op bezoek komen en geen vrijwilligerswerk doen bij bovenstaande klachten. Heeft u zelf een van genoemde klachten? Laat dan iemand anders uw familielid naar de woning of dagbesteding brengen.

   

  Goede hygiëne, belangrijk voor iedereen:

  – Was de handen regelmatig en droog ze met papieren handdoekjes.

  – Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.

  – Gebruik papieren zakdoekjes.

   

  Weer aan de slag

  Graag bespreken we samen hoe en wanneer het contact met verwanten en andere cliënten kan plaatsvinden. Je mag weer gaan werken of naar de dagbesteding/kinderdagverblijf komen op het moment dat je 24 uur geen klachten hebt (verkouden, hoesten en/of koorts).

   

  Hoe verder?

  We blijven per dag monitoren en houden jullie op de hoogte. Wanneer wij meer weten over de situatie, communiceren wij dit direct. Bij Cello volgen we alle ontwikkelingen. Onze eigen artsen staan direct in contact met de GGD en het RIVM.

   

  Samenwerken

  We hebben op dit ogenblik te maken met een bijzondere situatie. Deze situatie vraagt soms om een andere aanpak. Daarvoor vragen we iedereen om begrip en inbreng om deze situatie zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Samen voor onze cliënten én elkaar.

   

  Vragen?

  Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen? Aarzel niet om met de leiding van de locatie te overleggen. Zij zijn er ook voor jou, graag trekken we hierin samen op.

 • 9 maart 2020

  Update Corona – maandag 9 maart 22.00 uur

  Hierbij ontvangen jullie een update op basis van het overleg van het Kabinet. Bij Cello blijven we de richtlijnen van het RIVM volgen.


  Het advies van gisteren handhaven we: 

  Wanneer je hoest, verkouden bent of koorts hebt: kom niet werken, doe geen vrijwilligerswerk, kom niet naar dagbesteding of naar de kinderdagopvang en kom als familielid niet op bezoek.

  Aan dit advies voegen we nu toe:
  Extra maatregel: geen handen meer schudden.

  Wanneer je géén klachten hebt maar wel ál je werk vanuit huis kunt doen: dan adviseren we je thuis te werken. Hiermee volgen we de richtlijnen vanuit de overheid: thuiswerken waar mogelijk.

  Wanneer je géén klachten hebt en je kunt niet of maar deels je werk thuis doen: dan heeft thuis werken geen meerwaarde en verzoeken we je om gewoon naar het werk te komen. Vanuit vele functies zijn er wel degelijk noodzakelijke contactmomenten om o.a. onze cliënten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Twijfel je? Neem contact op met je leidinggevende.

  Voor cliënten van de dagbesteding geldt dat we vooralsnog het werk door willen laten gaan. Omdat voor veel cliënten structuur van cruciaal belang is en zij hun werk niet thuis kunnen doen.

  Zoals je begrijpt hebben we te maken met een bijzondere situatie. Wij hebben het volste vertrouwen dat iedereen zijn of haar uiterste best doet om samen zo goed mogelijk door deze situatie te komen.


  Dankwoord

  Speciale dank voor jullie inzet en dat iedereen de schouders eronder zet. Ook spreken wij onze dank uit namens alle cliënten van Cello. Wij stellen de loyaliteit van iedereen ontzettend op prijs. daar mogen we binnen de zorg trots op zijn.

  We blijven alle ontwikkelingen volgen en brengen jullie direct op de hoogte.

 • 11 maart 2020

  Update Corona – woensdag 11 maart
  Lees hier de update over het wel en niet doorgaan van activiteiten etc.

 • 12 maart 2020

  Update Corona  – donderdag 12 maart
  Laatste nieuwsbrief over Vrije tijd activiteiten.

 • 15 maart 2020

  Update Corona  –  zondag 15 maart

  Cello besluit al haar dagbestedingslocaties te sluiten vanaf maandag 16 maart. Lees hier de brief voor cliënten/ouders. Ook over het advies om wel of niet op bezoek te komen.

 • 16 maart 2020

  Update Corona  – maandag 16 maart
  Annulering behandelingen en sluiting zwembad

  Alle behandelingen die niet expliciet noodzakelijk zijn voor de gezondheid van cliënten worden gecanceld (zoals fysiotherapie, ergotherapie, tandartsbezoek, MDO’s etc.) tot nader bericht.

  Ook sluiten we het therapiebad op zowel de Binckhorst in Rosmalen als in Haaren.

 • 18 maart 2020

  Update Corona  – woensdag 18 maart

  De overheid heeft de richtlijnen aangescherpt voor bezoekers van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Bij Cello gaan we vooralsnog nog niet zover dat we al het bezoek verbieden. We kijken heel zorgvuldig per situatie wat noodzakelijk en mogelijk is.

  Je vindt hier de nieuwsbrief aan cliënten/ouders/naasten.

 • 20 maart 2020

  Update Corona – vrijdag 20 maart

  Vanaf zaterdag 21 maart sluiten wij vanaf 17.00 uur al onze woningen voor ouders, familieleden en vrijwilligers. Alleen cliënten/bewoners en zorgmedewerkers mogen aanwezig zijn.

  • je vindt hier de brief aan de ouders/naasten
  • je vindt hier de brochure voor cliënten over Corona

 • 26 maart 2020

  Update Corona – donderdag 26 maart

  Onze collega’s die geestelijke verzorging bieden en zich bezighouden met ethiek, schreven een brief aan alle collega’s, cliënten, hun netwerk en vrijwilligers. Daarin benadrukken ze dat ze er zijn om naar jullie verhalen te luisteren, stoom af te blazen en om mee te denken.

  • je vindt hier de brief aan cliënten/naasten/vrijwilligers

 • 27 maart 2020

  Update Corona – vrijdag 27 maart

  • je vindt hier de brief aan cliënten/ouders/naasten van 27 maart

 • 30 maart 2020

  Samen voor Cello
  In de Corona update van 24 maart lieten we je weten dat we onder de indruk zijn van de saamhorigheid die we zien bij Cello en in het
  land. Deze tijden tonen ons hoeveel warmte en kracht er binnen Cello is. We zijn trots op iedereen die op dit moment zijn uiterste best
  doet om het voor cliënten zo goed mogelijk te organiseren.
  We hebben oog voor mooie initiatieven die ontstaan. En we delen die graag in deze speciale nieuwsbrief. Samen slaan we ons door
  deze onzekere tijd heen. En… mooie acties helpen daar zeker bij!

  Je vindt hier de nieuwsbrief Samen voor Cello van 30 maart.

 • 31 maart 2020

  Update Corona – dinsdag 31 maart

  Met pijn in ons hart moeten we vandaag besluiten dat we ons langer dan 31 maart aan de strenge maatregel moeten houden. Dit betekent dat er tot en met 6 april, of zoveel langer of korter dan noodzakelijk is, geen bezoekers mogen komen in de woningen van Cello. Alleen cliënten, bewoners en zorgmedewerkers mogen aanwezig zijn. Natuurlijk hopen we samen met jullie dat deze periode zo kort mogelijk duurt. Dit is onder andere afhankelijk van de landelijke richtlijnen.

   

  Hier vind je de brief die wij op 31 maart naar alle cliënten, familieleden en vertegenwoordigers stuurden.

 • 1 april 2020

 • 7 april 2020

 • 15 april 2020

 • 17 april 2020

 • 22 april 2020

 • 24 april 2020

 • 30 april 2020

 • 4 mei 2020

 • 7 mei 2020

 • 11 mei 2020

 • 15 mei 2020

 • 22 mei 2020

 • 27 mei 2020

 • 29 mei 2020

 • 4 juni 2020

 • 5 juni 2020

 • 12 juni 2020

 • 19 juni 2020