Mehtap is vrijwilliger bij dagbesteding Qwiek in Vught
Voordat Mehtap Altiparmak (34) in 2021 vanuit Turkije naar Nederland verhuisde, werkte ze als docent theologie op een middelbare school. En ook hier lonkt het werken met mensen. Bij dagbesteding Qwiek, in ontmoetingscentrum DePetrus in Vught, voelt ze zich als vrijwilliger helemaal thuis.
Als Mehtap binnenkomt in de sfeervolle ruimte van Cello in de voormalige Sint-Petruskerk, gaat zij vrijwel direct aan de slag met het sorteren van piepkleine kraaltjes. “Veel deelnemers vinden het leuk om bezig te zijn met diamond painting. Ik help alvast met het sorteren van kraaltjes, zodat ze daarna zelfstandig verder kunnen werken.” Zelfstandig is een toverwoord als het gaat om het vrijwilligerswerk van de Turkse. “Ik ben zelf erg creatief, dus als ik wat voorbereidend werk kan doen en de cliënten daarna zelf verder kunnen, is mijn doel bereikt. Ik zet bijvoorbeeld regelmatig een breiwerk op en maak ‘beginnetjes’ van andere creatieve werkjes. En als er wat misgaat, los ik het op, zodat de cliënt weer door kan.”
Zelf bepalen De cliënten waarover Mehtap spreekt, zijn ouder wordende mensen met een beperking. Een aantal van hen heeft daarnaast autisme. Deze mensen hebben veel structuur en rust nodig. Wat voorop staat, is dat zij zelf bepalen waarmee ze zich bezighouden. Naast de creatieve activiteiten waarin Mehtap een belangrijke rol speelt, worden de nodige biljartpotjes en andere spellen gespeeld. Twee keer per week -op maandagochtend en op woensdagmiddag- komt een clubje van meestal acht oudere cliënten van Cello naar SintPetrus. Mehtap is er elke maandagochtend.
Vanuit het hart Het vrijwilligerswerk van Mehtap kent een tweeledig doel. “Enerzijds help ik heel graag andere mensen. Anderzijds kan ik mij op deze plek ook zelf ontwikkelen. En het mooie is: ik doe dit werk omdat ik dit vanuit mijn hart wil, niet omdat het moet”, vertelt ze. “Ik krijg er ook heel veel voor terug. Ik zie dat mijn aanwezigheid mensen blij maakt, ik voel de dankbaarheid.” Een ander voordeel aan het vrijwilligerswerk: het helpt Mehtap de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Ik leer hier elke week nieuwe woorden, daar is veel aandacht voor vanuit Leonie, een cliënt hier.
‘Ik kan me op deze plek ook zelf ontwikkelen’
En verder geeft het me een inkijkje in de zorg. Graag wil ik een opleiding volgen in Nederland. Op deze plek, en eventuele andere plekken bij Cello, kan ik me prima oriënteren. Ik denk dat ik kies voor de studie ‘maatschappelijke zorg’. Met ouderen wil ik graag werken. En als het kan, blijf ik mijn studie combineren met het vrijwilligerswerk hier.”
Klik De klik tussen Mehtap en de cliënten van Qwiek is er vanaf dag één. “Niemand keek hier op van mijn hoofddoek, ik werd direct geaccepteerd. Ik vind onze communicatie daarbij heel bijzonder. De bezoekers proberen met mij te praten en ík vind het fijn als ik naar aanleiding van hun hulpvraag kan bieden wat ze willen en nodig hebben.” “Een van de cliënten die normaal niet spraakzaam is, heeft zelfs eens een hele ochtend met me gepraat”, gaat Mehtap verder. “Zij wilde mij helpen met de Nederlandse taal en daarnaast haar hart luchten. Een andere cliënt zingt vaak Turkse liedjes. Ik voel me hier enorm geaccepteerd. Op deze plek mag ik mezelf zijn.”