• contrast
  • lettergrootte
    Om de pagina makkelijker te lezen kunt u de pagina vergroten, door in Windows Control met + toets in te drukken (op macOS is het Command met + toets).

Waar kunnen wij jou mee helpen?

Hans, begeleider op een woongroep voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking en BBL-student

Nieuw avontuur
“Pas rond mijn vijftigste ontdekte ik hoe mooi het is om in de zorg te werken. De zorg raakte mijn hart toen ik bewust koos voor een carrièreswitch. Jarenlang zat ik in de schoenenhandel. Ik zette diverse schoenenwinkels op en werkte als bedrijfsleider. Ik was veel onderweg en werkte op koopavonden en -zondagen. Op een bepaald moment was het genoeg. Ik wilde iets anders. Nooit gedacht dat ik in de zorg zou belanden. Nu wil ik niks anders meer. Ik zit hier op mijn plek.”

 

Een verkeerd beeld
“Nadat ik besloot dat het tijd was voor iets nieuws sprak ik met vrienden over wat voor werk nog meer bij mij zou passen. Zes van hen werkten toen al bij Cello. Ze nodigden me uit om eens mee te lopen. Ze wilden me graag laten zien wat werken in de zorg betekent. Ik was nieuwsgiering, maar stiekem dacht ik dat het niks voor mij zou zijn. Bij werken in de zorg dacht ik aan persoonlijke verzorging van mensen. Inmiddels weet ik wel beter. Er ging een prachtige wereld voor me open. Een wereld waarin collega’s open staan voor elkaar en oprecht naar elkaar luisteren. En een wereld waarin je echt iets kan betekenen voor een ander.”

 

Veel afwisseling
“Doordat ik in de flexpool werkte, heb ik in een relatief korte tijd veel geleerd en de zorg goed leren kennen. Als medewerker in de flexpool maak je elke dag nieuwe dingen mee. Elke dag is anders én uitdagend. Samenwerken met verschillende collega’s vraagt om flexibiliteit. Daarnaast zorgt het werken met cliënten met diverse beperkingen voor veel afwisseling. Dat is geweldig en je leert er enorm veel van! ”

 

 

Nooit te oud om te leren
“De zorg heeft mij geraakt. Dat heeft me dan ook doen besluiten om een opleiding tot praktijkbegeleider/verpleegkundige maatschappelijke zorg te volgen. Ik krijg hiervoor alle ruimte van mijn leidinggevende en collega’s. Verdeeld over vier dagen, werk ik 28 uur per week op woonvoorziening Cingel 9. Daarnaast ga ik een dag per week naar school. Na 36 jaar terug de schoolbanken in, is pittig. Toch ga ik er helemaal voor. Je bent namelijk nooit te oud om te leren!”

 

Observeren en doseren
“Wat ik de afgelopen jaren ook heb geleerd, is doseren. Vanuit mijn enthousiasme wil ik altijd helpen en stap ik graag op mensen af. Toen ik nog in de schoenenwinkel werkte, was dat ook heel gewoon. Nu weet ik dat het heel waardevol is om soms eerst een stap terug te doen, even mijn mond te houden en goed te kijken naar de oogopslag van een cliënt. Daar haal je zoveel informatie uit. Dat helpt je om goed in te spelen op de behoeften en mogelijkheden van dat moment.”